Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
papagaj

A tolltépés lehetséges okai

papagaj · 1 hónapja
A tolltépés egy nagyon veszélyes papagájbetegség. A beteg madár a saját tollait tépi ki, ha nem sikerül kigyógyítani, egy idő után bele is pusztul a folyamatba. A legjobb módszer a megelőzés, ehhez azonban fel kell tudni térképezni a lehetséges okokat.

A tolltépésnek lehetnek fiziológiai okai. Orvosi vizsgálatok során néhány, tolltépésben szenvedő papagájon parazitákat vagy bakteriális fertőzéseket diagnosztizáltak. Ezek közül néhány bakteriális fertőzés az állandó és erős irritáció miatt kiválthatja a tollak kitépését. Más kutatások azt is felfedezték, hogy az otthoni dohányos gazdik olyan  erős nikotin-függőséget okozhatnak, amely megvonás esetén kopasztáshoz vezethet. Más esetekben mesterséges élelmiszerek, például pelletek váltották ki a jelenséget olyan papagájokban, amelyek érzékenyek a kémiai felhalmozódásra. Az aminosavakban és fitotápanyagokban gazdag ételek hiánya (friss termékek) szintén a kopasztás oka lehet.

Ezért nem lehet elég nagy hangsúlyt fektetni a változatos étrendre [Példák: http://papagaj.iwk.hu ], amely jó vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz, már csak azért is, hogy segítségével megakadályozzuk a madár immunrendszerének felborulását és megőrizzük hosszútávú egészségét. Ezek az étrendi követelmények sok esetben fajspecifikusak is. A táplálkozási változtatások vagy döntések meghozatala előtt érdemes néhány kutatást elvégezni madarunk típusa alapján. A túlsúlyos, idős és látens madarak zsíros májbetegség miatt szerezhetik meg a tollkopasztás tüneteit, ezért kimondható, hogy a betegség elől az öregebb papagájok sem védettek pusztán a koruk által.

Egy boldog, egészséges madár ideális esetben repülhet, vagy legalábbis olyan ketrectel rendelkezik, amely elég nagy ahhoz, hogy körbeugrjon, és rendszeresen kinyújtsa a szárnyát. Persze mindezt gondos emberi figyelem és felügyelet mellett, hogy elkerülje a menekülést és a bajba kerülést. A napi mozgásigény biztosítása tehát nagyon lényeges.

A madaraknak rágniuk kell és stimulusokra, vagyis ingerekre, történésekre van szükségük. A ketrecbe tett játékok ennek az ingernek egy részét képesek megadni nekik. A rágniavaló is lényeges, erre a fenyőkocka felel meg a leginkább. Ezek segítségével elkerülhető a tolltépéshez is vezető unalom.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
papagaj
A tollas háziállatok blogja, avagy minden a papagájról!