Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
papagaj

A papagáj viselkedésének javítása

papagaj · 1 hónapja
A papagájok rendkívül intelligens állatok, ennek viszont van egy negatív következménye is: könnyen unatkoznak. Sok ingerre van szükségük, hogy el tudják foglalni magukat. Ellenkező esetben más módon fogják szórakoztatni magukat, és ezek a dolgok általában nem szoktak tetszeni a velük lakó embereknek. Ha egy papagáj ki van engedve a ketrecből és unatkozik, dönthet úgy, hogy repkedni kezd, és rágni kezd mindent, amit elér: díszlécek, bútorok, billentyűzet vagy telefon, és nekiálljon elpusztítani mindent otthon.

Ketrecbe zárva az unatkozó papagáj kevesebb olyan dolog közül válogathat, amivel a csőrét dolgoztathatja. Ha a játékok elpusztítása már nem tudja lekötni, mert egyformák és megunta őket, akkor a következő megsemmisítendő célpontja a kalitka berendezése lesz. Amikor ezt is megunta, vagy egyszerűen mindent tönkretett maga körül, akkor a következő kedvenc rossz viselkedésük általában a sikoltozás. A papagájok szeretik hallani a saját hangjukat, ami meglehetősen hangos, és egész nap képes zengeni.

Az emberekkel ellentétben a papagájok nem hajlamosak a halláskárosodásra (általános egészségügyi ellátásukról bővebben: https://papagaj.cafeblog.hu/2020/02/25/papagajok-egeszsegugyi-ellatasa), így semmi sem akadályozza meg őket az egész napos ordibálásban. A legrosszabb még ezután jön: amikor a sikítás is unalmassá válik, a papagájok tollak kopasztásához vagy öncsonkításhoz kezdenek. Amint ez a folyamat elindul, gyakran nehéz vagy lehetetlen visszafordítani. Hasonlóképpen ilyen a fentebb leírt rossz viselkedési formák szinte mindegyike, ha figyelmen kívül hagyják, akkor rögzülni fog, és kialakul egy kellemetlen madárszemélyiség.

Ezen okok miatt tehát érdemes a madárjátékokat nagy mennyiségben felhalmozni, a ketrec alját pedig úgy kialakítani, hogy a papagáj kapirgálni, szórakozni tudjon, miközben táplálkozik. Ehhez megfelelő tisztasági fok is szükségeltetik. Körülbelül 8-12 játékra van szükség a madár ketrecében egyszerre. Ezen felül nagyon fontosak a hinták és az ülőfák is. Nem csak a játékok mennyisége, de a minősége is érdekes.

Keressünk olyan madárjátékokat, amelyek kb. 2 hétig fenn tudják tartani a papagáj érdeklődését és ez alatt nem is mennek tönkre. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben körülbelül 2-4 hét után már csak a lánc vagy a kötél marad meg a játékből, mert a papagáj megsemmisítette a többi alkatrészt. A rövidebb ideig tartó játékok is nagyszerűek tudnak lenni, de ezeket gyakran kell cserélni, így pedig költséges lesz a szórakoztatás. A madár rágóképességének és a szokásainak megfelelően kell tudni vásárolni és megtalálni azokat a játékokat, amelyek megfelelő szintű kihívást jelentenek a papagáj érdeklődésének fenntartásához.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
papagaj
A tollas háziállatok blogja, avagy minden a papagájról!